|
|
|
|
Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
|
|
|
pá březen 07, 2008 6:37 am |
|
Autor |
Zpráva |
Jurášek tester
|
Předmět: Zajímavý komentář k punčocháčům |
|
|
Tightboy uveřejnil jinde zajímavý fejeton o punčochových kalhotách a s jeho laskavým svolením jej přetiskuji na tomto fóru, třeba to rozpoutá zase nějakou diskusi:
Punčochové kalhoty, zlidověle punčocháče, jsou oděvní součást stará skoro jako lidstvo samo. To je možná nadsázka, ale problém, jak pokrýt dolní část těla a ochránit ji proti zimě tu byl a řešil se různě. Když pominu oblékání do oděvů z kůže, nastala doba, kdy byly k dispozici dvě technologie výroby – tkaní na jednoduchých stavech, kde produktem je plátno – tedy pevná látka, ze které se šily nejrůznější druhy oděvů a prádla, a to od starověku po začátek 20. století, tedy i spodní kalhoty – spodky, každý zná ony plátěné podvlíkačky s tkaničkami. Druhou technologií bylo pletení a háčkování, kde produktem je pletenina – různě pružná textilie, podle toho, jaká vazba se zvolila. Nejznámější je asi „hladce-obradce“, což známe jako ony proužky na tlustých punčocháčích. Pletení umožňuje tvořit uzavřený kruh, což se při výrobě punčoch a ponožek užívá dosud. Uplete–li se velký kruh, na což dnes existují speciální stroje, vznikne pletený „rukáv“, který po rozstříhání a znovu sešití podle střihu, je základem všech pletených oděvů. Tedy i punčocháčů se švy, spodků, (vč. tzv. funkčního prádla) atd. Ostatně – když odbočím, punčocháčníci se zhruba dělí na silonkáře a na ty, co nosí „pletené“. Chyba – všechny jsou pletené, jde jen o to z jak silného vlákna a v jaké vazbě. Ale zpět do středověku. Punčochář bylo vážené řemeslo a přešlo staletími do mnoha příjmení. Tito řemeslníci zhotovovali punčochy pletením na čtyřech jehlicích jako „trubku“, která pak byla lépe či hůře zakončena na straně chodidla a u pasu se upevňovala k jakémusi pásku s podvazkem. K tomu muži nosili něco jako „slipy“ či kraťasy, nezřídka z kůže a někdy také patřičně vyklenuté v oblasti genitálu, čímž deklarovali svoji mužnost.. Později se zdokonalila technologie i pružnost pleteniny a to umožnilo jednak vyplést chodilo i s patou a také nastřihnout partii sedu, vložit případně klín a sešít vše ručně pružným stehem, čímž vzniky první punčochové kalhoty, jak je přibližně známe dodnes. A vůbec to nebyla levná záležitost, jemné punčochové kalhoty z tenké vlny stály malé jmění, a bylo to oblečení výhradně mužů. Největší frajeři pak nosili každou punčochu v jiné barvě. Ženy sice začaly rovněž nosit punčochy, ale protože je měly skryty pod sukněmi, nebyly zdaleka tak vypracované a vzhledné. Lze říci, že čím výše postavený muž, tím jemnější měl punčochy. Je to ostatně vidět na obrazech v hradech a zámcích . Obyčejný lid je také nosil, ale z hrubého splétaného vlákna, což při výrobě rychle přibývalo, bylo to levnější, ale nebylo to tak úhledné a spíše to připomínalo dnešní tepláky. Později, když pominul kult zdůrazňování „mužství“, začali muži pokrývat pánevní oblast a oblékat vrchní krátké kalhoty a ukazovali pouze své nohy. Pak se vrchní kalhoty protáhly nad kolena, posléze pod kolena, až to skončilo dnešními dlouhými kalhotami a z punčocháčů se stalo spodní oblečení. A to už jsme v současnosti, či v nedávné minulosti. Z běžného oblečení kluků v první polovině 20 století, kdy měli punčocháče a kraťasy se rychle snižovala hranice věku pro toto oblékání, až zanikala úplně. Při tom, punčochové kalhoty jsou v první desítce nejvíce vyráběných oděvních součástí na světě, prakticky každé mimino a dítě je nosí a jsou země, kde je to stále běžnou součástí oblečení celé populace. V našich zeměpisných šířkách si toto oblečení osvojily ženy a dívky a i proto se pro mnoho kluků a mužů stalo nepřijatelným. Viz diskuse na našich i jiných stránkách, zejména na „punčošce“. Přitom logika věcí je neúprosná – co může být lepšího pro malé dítě, než punčocháčky, které nevylézají z ponožek, pokrývají celou spodní polovinu těla, poskytují teplo a ochranu a když jsou z vhodného materiálu, chrání i před alergiemi. A proč to tedy není nejlepší i pro ostatní ? (ženy a dívky jsou omluveny – nosí) Je to o předsudcích a marketingovém masírování. Puberťáci se chtějí odlišit od „dětí“ a dospěláci přece punčocháče nenosí.(Výjimky přijmou moji omluvu). Ona kouzla v podobně „funkčního“ prádla jsou jen trikem, jak z lidí dostat hodně peněz. Vždyť ona trika a spodky jsou rovněž šity z pletenin, sledují anatomii těla jako punčocháče, a alchymie – „toto naše speciální duté vlákno nepohlcuje vlhkost a transportuje ji do svrchních vrstev“ je k smíchu, každý víme, že bavlněné punčocháče hřejí, pokud nenavlhnou, naopak akryl se nezvlhčí a poskytuje ochranu, i když vlhký teplý vzduch (např. po sportovním výkonu) odejde např. do bavlněné mikiny, kde dojde k vysrážení vlhkosti (je to o rosném bodu) a možná i k pozdějšímu odpaření. Co je pravda a funguje, je vícevrstvé tenké oblečení, kde se vždy poměry teploty, vlhkosti, energetického výdaje uspořádají nakonec nejčastěji vhodně. Když jdeme na zimní procházku, bavlněné punčocháče vyhoví – navíc je to vlákno lidské kůži nejpřijatelnější, když budu hákovat na běžkách, musím jako první vrstvu obléknout prádlo, které hřeje bez ohledu na vyprodukovaný pot, což je téměř každá syntetika a zajistit, aby se to odpařilo někam „výš“. Dále velmi často zmiňovaná námitka – ponožková část punčocháčů trpí nejvíc. No to je třeba rozumem ošetřit. Buď budeme dávat denně punčocháče do prádla, ale také lze nikoliv! – při základní hygieně, tedy denním sprchování a ošetřováním meziprstních míst a celého chodidla vhodným sprejem (vůbec to nemusí být drahý Scholl, ale klidně tělový lihový deodorant ) přestanou každému po čase zapáchat nohy. A pokud je potivý, tak tenčí ponožky dospod (denně vyměňovat) a punčocháče navrch, a tři dny není co řešit, pak už stejně musí do prádla – pot z lýtek a stehen, odumřelá kůže, roztoči atp.
Tak, už jsem toho napsal kopec, abych to nějak uzavřel: Asi tímto povídáním mnoho nezměním, to by museli všichni pochybovači navštívit naše stránky. Ale pokud to některým z Vás, zejména začátečníkům a nebo náhodným příchozím něco zjeví, co nevěděli, či přiblíží punčocháče jako zcela akceptovatelnou část šatníku nerozhodnutým, splnilo to svůj účel. A to jsem pominul nezanedbatelnou kategorii – pro mnohé rovněž málo přijatelnou: krása lidského těla! Otázka! – proč producenti a scénáristé klasických i moderních baletů, tedy kategorie navýsost uznávaného umění, předepisují pro muže punčochové kalhoty jako kostým? A kolik to budí blbého smíchu a poznámek. Je řada věcí, kterých jsem se v tomto příspěvku nedotkl. Budu rád, když budou položeny další otázky, můžu na ně rád odpovědět já, i několik přátel na tomto webu, neboť jsou v tom mnohem více „vzděláni“ a znají řadu dalšího |
|
|
|
|
|
pá únor 22, 2008 3:18 pm |
|
Autor |
Zpráva |
bright šaman
|
Předmět: |
|
|
Někdo holt větrat potřebuje _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
|
pá únor 22, 2008 3:14 pm |
|
Autor |
Zpráva |
jojx guru+++
|
|
|
soužití s člověkem co nevětrá a pořád zapíná topení by mě asi zabilo
tak proto si vybírám nepunčocháčované kousky _________________ V tu chvíli si s hořkostí uvědomila, jak trapné nesmysly ji napadají a položila si otázku, jestli snad probůh není už zase zamilovaná nebo jestli je jenom tak normálně průběžně doopravdy blbá. |
|
|
|
|
|
pá únor 22, 2008 5:36 am |
|
Autor |
Zpráva |
Manuel de Falla guru++
|
|
|
Punčocháče jsou dobrým znamením toho, že dotyčný je zimomřivý a že by v případě společného žití nevětral a nevypínal topení. "Rajcovní" mi nepřijdou, i když asi existují lidé, co v nich nevypadají směšně. |
|
|
|
|
|
čt únor 21, 2008 11:46 am |
|
Autor |
Zpráva |
bright šaman
|
|
|
Řekl bych, že tu paní trápí, že jí ten obří tygr udělá svými zuby a drápy na punčocháčích oko. _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
|
čt únor 21, 2008 11:25 am |
|
Autor |
Zpráva |
máslo guru
|
|
|
Ten tygr má punčocháče? _________________ ...not gay enough |
|
|
|
|
|
čt únor 21, 2008 1:21 am |
|
Autor |
Zpráva |
Radek uživatel+
|
|
|
|
|
|
|
|
|
čt únor 21, 2008 12:24 am |
|
Autor |
Zpráva |
sergej sudoplatov šaman
Založen: 27.7.2006 Příspěvky: 2087 Bydliště: Praha 8 - Kobylisy
|
|
|
Zdenda: Tak to musím souhlasit
já měl na mysli spíš takového břichatého pivního strejce který za humny vyváží na kolečku hnůj z chlíva. Ten by myslím ani tebe nerajcoval _________________ Plány revanšistů zhatí, naši vepři boubelatí! |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 11:26 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Wítek guru+
Založen: 15.8.2006 Příspěvky: 721 Bydliště: Brno-Bystrc popřípadě Polička
|
|
|
bright napsal: | Dg. F650 |
_________________ ------------------------------------------------------
Motto : Bereš a dáváš, tak i já budu dávat a brát.
Umím být bez sebe (radostí), sám sebou (Wítkem), i ve dvou ale ne sám (mám Jirku). |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 9:27 pm |
|
Autor |
Zpráva |
bright šaman
|
|
|
Dg. F650 _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 9:20 pm |
|
Autor |
Zpráva |
pemel šaman
Založen: 14.6.2007 Příspěvky: 1920 Bydliště: Praha 12 - Kamýk
|
|
|
Wítek napsal: | ...co vám to přináší ? | Někoho vzrušuje pánské prádlo, dalšího třeba kůže, no a někoho holt berou punčocháče _________________ Veritas vincit.
Naposledy upravil pemel dne st únor 20, 2008 9:28 pm, celkově upraveno 1 krát. |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 8:40 pm |
|
Autor |
Zpráva |
zdenda guru+++
|
|
|
Segei, no popravdě mne představa mladého kluka skloněného v motoru, roce po lokty od oleje připadá neskutečně sexy, samozřejmě, kdyby se šlo na věc, tak by musel napřed navštívit mycí zařízení zvané umývárna. _________________ To máš z toho, s kým se to taháš. S nějakým anarchistickým bohémem, rudým, bolševickým nokem.
Jsem zženštilý materialista, ach božínku, jsem tak sama a bez materiálu |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 7:51 pm |
|
Autor |
Zpráva |
jojx guru+++
|
|
|
celé téma mi připomíná především můj oblíbený film
http://www.csfd.cz/film/18816-blaznivy-pribeh-robina-hooda-robin-hood-men-in-tights/
ale jinak nejsem stoprocentně ani pro ani proti, celkově mám raději na sobě i ostatních volnější střihy (ať už jde o cokoli) _________________ V tu chvíli si s hořkostí uvědomila, jak trapné nesmysly ji napadají a položila si otázku, jestli snad probůh není už zase zamilovaná nebo jestli je jenom tak normálně průběžně doopravdy blbá. |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 7:45 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Radek uživatel+
|
|
|
hmyz mě zvětšiny nechává chladným stejně jako "pančochááče" je mi líto |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 7:39 pm |
|
Autor |
Zpráva |
bright šaman
|
|
|
Musím se sergeje zastat, jeho vize masařky není nová, už nás tu obletuje dlouho. _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 7:37 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Radek uživatel+
|
|
|
citace: | Paroduju? Ale kdepak, do dokonalosti mu ještě leccos chybí. Zažloutlé vykotlané zuby, v dechu musí být cítit branická dvanáctka, umaštěné vlasy ze kterých doslova kape tuk, panděro takové, že si na něj ani nevidí a již se tu budu opakovat, ale trvám na tom, že po odrhnutí předkožky musí vyletět masařka. |
asi ses trochu nechal unést, ale tak, když tě to rajcuje... |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 7:27 pm |
|
Autor |
Zpráva |
TXB šaman
|
|
|
Mě to taky zrovna nebere, ale dokážu si vytvořit určitou představu, kdy by to mohlo vypadat dobře. Punčocháče by musely být černé nebo hodně tmavé (hnědočerné?), z nějakého materiálu, který není úplně matný a kluk, na kterém by byly, by musel mít hodně pěknou psotavu, obzvlášť pak nohy |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 7:20 pm |
|
Autor |
Zpráva |
sergej sudoplatov šaman
|
|
|
Paroduju? Ale kdepak, do dokonalosti mu ještě leccos chybí. Zažloutlé vykotlané zuby, v dechu musí být cítit branická dvanáctka, umaštěné vlasy ze kterých doslova kape tuk, panděro takové, že si na něj ani nevidí a již se tu budu opakovat, ale trvám na tom, že po odrhnutí předkožky musí vyletět masařka. _________________ Plány revanšistů zhatí, naši vepři boubelatí! |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 7:13 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Radek uživatel+
|
|
|
citace: | Něco jako by si někdo obul černý holínky, oblíknul starý tepláky, vytahanej svetr, nasadil rádiovku nebo zmijovku, zapálil partyzánku a do ruky vzal vidle od hnoje. |
paroduješ moji představu přitažlivého muže? |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 6:55 pm |
|
Autor |
Zpráva |
sergej sudoplatov šaman
|
|
|
Je to jen můj názor, ale mně připadaj punčocháče na chlapovi naprosto asexuální. Něco jako by si někdo obul černý holínky, oblíknul starý tepláky, vytahanej svetr, nasadil rádiovku nebo zmijovku, zapálil partyzánku a do ruky vzal vidle od hnoje. _________________ Plány revanšistů zhatí, naši vepři boubelatí! |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 5:59 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Wítek guru+
Založen: 15.8.2006 Příspěvky: 721 Bydliště: Brno-Bystrc popřípadě Polička
|
|
|
Nejdříve jsem si řekl že se k tomuto mně osobně nic neříkajícímu tématu nebudu vyjadřovat ... ale nakonec ... také jsem se vzbouřil proti punčocháčům jako útlé dítě ... a lidé kteří se vracejí v čase a vzpomínaí jaké to tenkrát bylo nechápu ... co vám to přináší ? Nezdá se Vám to zženštilé? Nehledě na to jak jsem nesnášel že se to na tělo "přicuclo" a nešlo to sundávat. Hrůza. _________________ ------------------------------------------------------
Motto : Bereš a dáváš, tak i já budu dávat a brát.
Umím být bez sebe (radostí), sám sebou (Wítkem), i ve dvou ale ne sám (mám Jirku). |
|
|
|
|
|
st únor 20, 2008 2:23 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Jurášek tester
|
Předmět: Ještě jednou punčocháče |
|
|
Dík za několik mailů, týkajících se "kluků v punčocháčích". Samozřejmě odpovím, ale napadlo mě, že nějaké obrázky by mohly zajímat i ostatní, tak koukněte: http://www.flickr.com/photos/youngmaninpantyhose/ a komu se to nelíbí, ať promine.
Někdo má rád holky, jiný vdolky, analogicky pak někdo má rád klučíky, jiný rohlíky...... |
|
|
|
|
|
út únor 19, 2008 4:25 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Jurášek tester
|
Předmět: Odpověď |
|
|
Nikom napsal: | Promiňte mou neznalost. Konec konců jsem člověk, kterej se proti punčocháčům vzbouřil ve velmi útlém věku a posmíval se brzdám, co je nadále nosily. Chci se zeptat. Punčocháče se nosí na ostro, nebo pod ně přijde ještě spodní prádlo? |
Punčocháče naostro jen doma a ev. na spaní, čím méně gumy v pase, tím lépe. Taky to líp vypadá, než když se pod tím rýsují trenky. Nicméně na ven pod kalhoty se slipy nebo boxerkami - co kdyby bylo nutné se někde svléknout. Rovněž je dobré vzít nejdříve tenké ponožky, punčocháče se tolik neušpiní a je možné je nosit déle.
K tomu "vzbouření", to snad potkalo každého okolo puberty, pak jsme se někteří vrátili. Více o tom na zmíněném webu. |
|
|
|
|
|
út únor 19, 2008 9:31 am |
|
Autor |
Zpráva |
Nikom šaman
Založen: 1.10.2005 Příspěvky: 2334 Bydliště: Hradec Králové, Vysoké Mýto
|
|
|
Promiňte mou neznalost. Konec konců jsem člověk, kterej se proti punčocháčům vzbouřil ve velmi útlém věku a posmíval se brzdám, co je nadále nosily. Chci se zeptat. Punčocháče se nosí na ostro, nebo pod ně přijde ještě spodní prádlo? |
|
|
|
|
|
po únor 18, 2008 9:18 pm |
|
Autor |
Zpráva |
bright šaman
|
|
|
V punčocháčích je panictví zaručeno (vzpomněl jsem si na jeden vtip ) _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
|
po únor 18, 2008 8:43 pm |
|
Autor |
Zpráva |
pemel šaman
Založen: 14.6.2007 Příspěvky: 1920 Bydliště: Praha 12 - Kamýk
|
|
|
Jäger prádlo nosím v zimě na lyže, ale jinak dávám přednost pohodlným trenkám Pončocháče jsem měl naposled někdy ve čtyřech letech. Ale jak se říká:"proti gustu žádný dišputát" _________________ Veritas vincit.
Naposledy upravil pemel dne po únor 18, 2008 10:11 pm, celkově upraveno 1 krát. |
|
|
|
|
|
po únor 18, 2008 2:32 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Radek uživatel+
|
|
|
ohoh.
no, vždyť já nemám nic proti. toe jako bych pomlouval nějakou jinou praktickou věc (třebááá, čepici, nebo kávovou lžíci)
a nevim co se hodí do "buzinců" nikdy jsem tam nebyl a doufám, že se ani nedostanu
já tak v létě na dramíííík někde na louku |
|
|
|
|
|
po únor 18, 2008 2:13 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Honza šaman
|
|
|
TO: Radek: Ono kdyby bylo na Andělu metr neodhrnutýho sněhu, tak bys byl docela rád, až by ti někdo půjčil sněžnice. Jako kluk jsem dost často jezdil v zimě ve starém Zetoru odhrnovat cesty a teda v montérkách bez jégrovek by mi asi umrzlo všechno od kotníků až po k.... Jégrovky nejsou pro parádu, ale pro užitek, a třeba motorkáři, cyklisti, horolezci ... je používají naprosto běžně - no - do buzinců se teda nehodí, to je fakt |
|
|
|
|
|
po únor 18, 2008 1:48 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Radek uživatel+
|
|
|
sněžnice jsou taky užitečný, ale nebudu se s nima brodit davem na andělu |
|
|
|
|
|
po únor 18, 2008 1:29 pm |
|
Autor |
Zpráva |
bright šaman
|
|
|
Na horách je to užitečný, ale kdekoli jinde je to na prd, protože je v tom vedro. _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
Strana 1 z 2 Jdi na stránku 1, 2 Další |
|
|
|